mindfulness meditainment

Apzinātā meditācija - ​mieram un jaunai enerģijai

Publicēja Esther Daniel, 2019. gada 17. jūn.


Vai tu sēdi ērti? Tagad...aizver acis. Sajūti elpu. Jūti, kā gaiss ieplūst ķermenī un izplūst no tā. Ieelpa un izelpa...Vai spēj koncentrēties uz elpu vai tavs prāts ir kaut kur citur?

Mūsdienu ātrajā pasaulē ik sekundi mūs ietekmē dažādas tehnoloģijas, kas savukārt mazina mūsu koncentrēšanās spējas. Arī tagad - es rakstu, bet ik pa brīdim pieķeru sevi pie domas, ka mans prāts atgriežas pie kādas vakardienas sarunas vai kāda pārsteidzīgi pieņemta lēmuma. Un šīs domas neļauj man rakstīt. Grr..stress un trauksme traucē dzīvot tagad. Kaut kas ir jāmaina.

Kas ir apzinātā meditācija?

Apzinātā meditācija palīdz koncentrēt uzmanību uz esošo brīdi. Tā ir prasme, kuru, regulāri trenējot, jūs ne tikai spēsiet mierīgi un objektīvi palūkoties uz savām domām un emocijām, bet arī sapratīsiet, ka tās ir tikai domas un jūs tās nevarat kontrolēt.

Daudzos pētījumos pierādīts, ka dažādas apzinātības programmas pozitīvi un efektīvi mazina tādas problēmas kā stress, trauksme, slikts miegs, kā arī kopumā uzlabo emocionālo labsajūtu. Tāpat mūsdienu smadzeņu vizualizācijas tehnoloģijas, piemēram, fMRI un EEG, kā arī daudzi pētījumu rezultāti pierāda apzinātās meditācijas pozitīvo ietekmi uz cilvēka neiroloģisko sistēmu.

mindfulness meditation

Stress un kognitīvā pārvērtēšana

Neapšaubāmi, stress ir daļa mūsu ikdienas dzīves, turklāt bieži ierastie stresa mazināšanas līdzekļi nedarbojas. Tie vairāk atgādina vēsturiskos laikus, kad nereti vienīgā iespēja PATIESI LIELU draudu gadījumā bija "cīnīties vai bēgt". Laimīgā kārtā mūsdienās mums vairs nav jāsastopas ar zobenzobu tīģeriem, un vairums "draudu" ir tikai IEDOMĀTI. Mūsu ķermenis un prāts ĪSTOS UN IEDOMĀTOS draudus uztver vienādi un rada stresu. Tas savukārt izraisa dažādus fiziskus simptomus, piemēram, sāpes, un jaunu stresu.

Veids, kā mēs uztveram situāciju, var radīt jaunu stresu vai intensificēt esošo stresa līmeni. Vai ir kāda lieta, ko savā prātā esat pārdomājis atkal un atkal? Šāda "atgremošana" var jūs nomākt un ir viens no depresijas simptomiem. Lai arī mēs ļoti gribētu, ka mūsu uztvere ir pareiza, vadīta apzinātā meditācija var palīdzēt atkārtoti izvērtēt ārējās pasaules uztveri. Šis process tiek saukts par kognitīvo pārvērtēšanu vai "atkārtotu uztveri". Praktizējot apzināto meditāciju, jūs spēsiet koncentrēties uz tagadni un objektīvi, it kā "no malas", novērot savas domas.

Šis viss izklausās lieliski, bet, ja būsim godīgi, patiesi stresainā situācijā meditācija visdrīzāk būs pēdējā lieta, par ko iedomāsimies. Un te var palīdzēt vadīta apzinātā meditācija. Vienkārši ieslēdziet telefonā programmu, aizveriet acis un sekojiet norādēm. Tas palīdzēs ātri noskaņoties meditācijai un gūt atvieglojumu.

Un kas vēl - šīs meditācijas efektivitāte ir zinātniski pierādīta! Tā mazina virsnieru dziedzera darbību, stiprina imūnsistēmu un mazina asisnspiedienu. Tā ir efektīvāka par kurkuma latti!

sleeping at the wheel

Meditācija kvalitatīvam miegam un jaunai enerģijai

Neviens vairs neapšauba, ka miegs ir fiziskās un garīgās labsajūtas pamats - proti, tas ietekmē apetīti, elpošanu, asinsspiedienu, asinsvadu veselību, imūnsistēmu, stresa hormonus un citus organisma procesus. Slikts miegs var radīt garīgās veselības traucējumus, piemēram, trauksmi un depresiju.

Ikviens zina, ka naktī būtu jāguļ vismaz 7-8 stundas, taču diemžēl arvien vairāk ir tādu cilvēku saskaras ar dažādām miega problēmām.

Un ir pierādīts, ka miega kvalitāti tieši ietekmē arvien biežāka elektronisko ierīču lietošana.

Aizvien vairāk cilvēku šīs ierīces lieto tieši pirms miega pat neiedomājoties, ka tehnoloģijas, piemēram, viedtelefoni, datori un spēļu konsoles var izraisīt pārlieku lielu uzbudinājumu un kavēt dabīgo simpātisko nervu sistēmu, kā rezultātā rodas miega traucējumi.

Dienas beigās praktizējot vadīto apzināto meditāciju, naktī jums būs dziļs un patiesi īsts miegs!

mindfulness meditation guided

Iespējams, ārsts jums ir ieteicis "digitālo atturību", bet papildu tam noteikti atrodiet brīdi vadītai apzinātai meditācijai, jo tā patiesi spēj darīt brīnumus. Ieelpojiet un atgūstiet mieru!

Esther Daniel

Partneru iesaistīšanas stratēģijas vadītāja

Organizatoriskās efektivitātes nodrošināšana, izmantojot tīkla partneru iesaistīšanas stratēģijas.

Visi raksti

Lesakām izlasīt