Accentuate the positive

Akcentējiet pozitīvo

Publicēja Dace Stīpniece, 2017. gada 18. maijs

Kāpēc ir svarīgi apsvērt emociju ietekmi darbavietā?

Emocijas ikdienā spēlē lielu lomu mums visiem. Mēs varam izteikt savas emocijas ar vārdiem, kā arī ar mūsu ķermeņa valodu. Reizēm man nav nepieciešams izmantot vārdus lai apvainotu kādu. Tātad emocijas ietekmē mūs visur. Mēs pavadām lielāko daļu no mūsu dienas darba vidē, tādēļ ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kā mēs mijiedarbojamies ar saviem kolēģiem un klientiem. Emocijas darbā ir atkarīgas no tādiem iekšējiem faktoriem kā vadība, komandas locekļi, atalgojums un atlīdzība, bet ārējie faktori arī ir svarīgi. Tie varētu ietvert mūsu personīgo dzīvi, tostarp attiecības ar saviem draugiem un ģimeni. Katra cilvēka personība ir atšķirīga, tāpēc mēs reaģējam un uztveram lietas citādi, vai nu ar pozitīvām vai negatīvām emocijām.

Accentuate the positive


Kādu ietekmi pozitīvas un negatīvas emocijas rada darba vietās?

Pozitīvas emocijas ir tās, kas palielina darba produktivitāti. Ja darbinieki ir apmierināti, vai nu viņu darba dēļ, vai viņu personīgās dzīves dēļ, tas nodrošina efektivitāti, radošumu un vēlmi pēc iespējas labāk paveikt darbu. Katrs cilvēks cenšas būt novērtēts un vēlas justies labi darbā, ko viņš dara, un strādāt lieliskā darba vidē. Tātad, vadītājiem ir patiešām svarīga loma, motivējot savus darbiniekus, atzīstot viņu sasniegumus un atalgojot viņus. Tas viss rada pozitīvu attieksmi. Negatīvām emocijām ir pretējs efekts. Problēmas var sākties ar darba pārslodzi vai, ja darbinieks sāk justies, ka viņam trūkst atbalsta vai skaidras saprašanas par to, kas viņam ir jādara, tad tas rada stresu un demotivāciju. Tas var radīt konfliktus komandā un nodarīt kaitējumu kolēģu attiecībām. Tas arī mazina radošumu un spēju dot savu ieguldījumu.

Kā mēs varam radīt pozitīvu vidi darbā un pasākumos?

Mums jāatceras sniegt ikvienam darbiniekam sociālo atbalstu. Piemēram, ja kāds nāk pie jums, lai uzdotu jautājumu, kas var šķist muļķīgs vai atbilde ir acīmredzama, neļaujiet viņam slikti justies. Izmantojiet iespēju pareizi atbildēt uz to un veidot uzticību starp jums. Jūsu kolēģis priecāsies, ka viņš savā darbā nav vienīgais un ka viņam ir noderīgi kolēģi. Tagad Jūs esat izveidojuši pozitīvu darba vidi. Sniedziet skaidri definētus mērķus un darba plānus. Ja mums ir skaidra vīzija par to, kas tiek prasīts no mums un mūsu mērķiem, mēs varam labāk plānot savu darba laiku un atrast labākos risinājumus. Ja iespējams, lūdziet katram darbiniekam veikt kādu fizisku aktivitāti. Vingrinājumi ir lielisks atbrīvošanas līdzeklis no stresa, un var palīdzēt pārvērst sliktās emocijas pozitīvas izjūtas. Ja jūs varat veikt šīs aktivitātes kopā, tad vēl labāk. Tas var būt neliels komandas veidošanas uzdevums. Atcerieties vienmēr pateikt "paldies" viens otram. Tas rada smaidu sejās un ļauj kolēģiem domāt, ka viņu darbs ir novērtēts. Cik vien iespējams, padariet humoru par svarīgu darba dienas daļu.

Vai uzņēmumi tagad vairāk apzinās, cik svarīgi ir rūpēties par savu darbinieku un parstavju pašsajūtu?

Strādājot ar starptautisku "team-building" kompāniju, es varu teikt, ka mūsdienās lielākā daļa uzņēmumu domā par to, kā veidot labāku un pozitīvāku darba vidi. Uzņēmuma menedžeri un personāla vadītāji meklē labāko veidu, kā motivēt un palielināt produktivitāti, radošumu un darba efektivitāti. Tas nozīmē, ka viņi vienmēr meklē dažādas iespējas un dažādas pieejas, lai uzlabotu viņu darbinieku pašsajūtu.

Dace Stīpniece ir Latvijas team-building kompānijas "Catalyst Baltic" menedžere. Viņas prezentācija "Radot pozitīvas emocijas darbavietā un sanāksmēs" notiek plkst. 10:00 - 10:30 Play Room, Inspiration Hub, Stand G680.

Dace Stīpniece

Catalyst Latvija vadītāja, Entertrainer

Entertrainer | Pasākumu organizatore | Pasākumu vadītāja | Catalyst Baltic Latvija vadītāja | FreshBiz treniņu pasniedzēja

Visi raksti

Lesakām izlasīt